Praktické poznatky z pilotnej inštalácie v Omiciach

(Marec 2021) Ohrev teplej vody patrí v rezidenčnej výstavbe k jednej z najvýznamnejších spotrieb energií. Úplne bežnou súčasťou týchto rozvodov je aj cirkulácia teplej vody, ktorá plní dve základné funkcie.
Pokles teplôt v ohrievači vody

Prvá je pre zabezpečenie komfortu - voda v požadovanej teplote je na výtokovej armatúre ihneď k dispozícii. Tým je súčasne zaistená aj druhá funkcia - úspora vody. Nedochádza totiž k jej zbytočnému plytvaniu vody za čas, kým k výtokovej armatúre dorazí zo zásobníka ohriata voda. Najmä pri väčších rodinných domoch môže ísť v ročnom vyúčtovaní o nezanedbateľné množstvo.

Vyššie uvedený komfort a úspora spotreby vody však nie je "zadarmo". Obeh vody v cirkulačnom potrubí je riešený malým čerpadlom s príkonom cca 5 W, cirkulácia vody v rozvode navyše spôsobuje nežiadúce ochladzovanie vody v zásobníku. Ide o straty, ktoré sa kvôli komfortu všeobecne akceptujú a v praxi ich asi ani nikto nie je schopný presnejšie vyčísliť. Pilotný projekt rodinného domu v Omiciach však vďaka detailnému sledovaniu tokov všetkých energií umožňuje zamerať sa aj na také detaily, ako je vplyv cirkulácie TV na celkovú spotrebu energie v objekte.

V úvode sa vyskúšali dva hraničné stavy - najskôr bola cirkulácia spustená trvalo, bez akéhokoľvek riadenia a následne bola úplne vypnutá. Test bol vykonaný v dvoch po sebe nasledujúcich dňoch, počas obidvoch dní v čase od 18:00 hodiny do 06:00 hodiny nasledujúceho rána. Po túto dobu bol tiež úplne prerušený odber teplej vody. Teplota vody bola snímaná v hornej časti zásobníka.

Teplá voda v ohrievači pochopiteľne chladne aj samovoľne, tepelnými stratami cez plášť zásobníka, čo znázorňuje červená krivka. Teplota vody bez akéhokoľvek odberu a bez prevádzky cirkulácie klesla za 12 hodín zo 49°C na 45°C.

Modrá krivka znázorňuje priebeh teploty vody v ohrievači pri zapnutom cirkulačnom čerpadle. Z grafu je zrejmé, že pokles teploty vody v zásobníku bol kvôli cirkulácii za rovnakú dobu 4x vyššia (!) - teplota vody klesla po 12 hodinách z 51°C na 35°C. Ak by sme odčítali samovoľné ochladzovanie zásobníka, potom samotná cirkulácia zapríčinila pokles teploty vody o 12°C za 12 hodín. Pri objeme vody 200L ide o 3,8 kWh energie (vrátane spotreby cirkulačného čerpadla). Z tohto údaja je možné zjednodušene odvodiť, že prevádzka cirkulácie znamená stratu cca 0,32 kW.

V tejto chvíli ide len o prvú časť merania, pretože hraničné stavy nezodpovedajú reálnym prevádzkovým podmienkam. Cirkulácia TV vody nie je nikde prevádzkovaná nepretržite 24 hodín a je štandardom, že je riadená podľa časového programu. Denný režim ale nie je nikdy úplne pravidelný, je preto zvykom nastaviť časový rozvrh s pomerne veľkým rozptylom. V projekte RD v Omiciach bude použité úplne nové riešenie - špeciálne kamery s veľmi nízkym rozlíšením, ktoré pozorujú a reagujú na prítomnosť osôb v jednotlivých častiach domu. Akonáhle bude v blízkosti niektorej z výtokových batérií zaznamenaná prítomnosť osôb, dôjde k okamžitému zopnutiu cirkulačného čerpadla s minimálnym časovým presahom. Súčasne bude ale nastavený aj minimálny interval medzi dvoma zopnutiami cirkulačného čerpadla, aby pri trvalej prítomnosti osôb nebolo čerpadlo v chode nepretržite. Mala by tým byť zabezpečená maximálna efektivita a zaistenie požadovaného komfortu pri minimalizácii energetických strát.


TOPlist