Filamenty FENIX pre 3D tlač

3D tlač je veľmi praktickou záležitosťou a využíva ju aj spoločnosť FENIX. Pretože disponujeme potrebnou technológiou a hlavne skúsenosťami z výroby vykurovacích káblov, rozhodli sme sa spustiť výrobu vlastných filamentov a ponúknuť ich aj ďalším zákazníkom.
FENIX filamenty PLA pre 3D tlač sa zatiaľ vyrábajú v šiestich farbách
FENIX filamenty PLA pre 3D tlač sa zatiaľ vyrábajú v šiestich farbách
Biela
Meď
Čierna
Fluorescenčná oranžová
Hliník
Žltá

Myšlienka na výrobu filamentov (tlačových strún) pre 3D tlačiarne existovala už dlho, ale dynamický rast medzi rokmi 2014-2022 nenechával žiadny priestor túto myšlienku realizovať. Ekonomická a energetická kríza, ktorá sa začala v druhej polovici roku 2021, sa ale koncom roka 2022 premietla aj v našom odbore do stagnácie trhu a poklesu dopytu po vykurovacích kábloch. Výroba 3D filamentov potom bola už len logickým krokom na využitie uvoľnenej kapacity výrobných liniek pre vykurovacie káble.

V úvode boli do ponuky zaradené najbežnejšie PLA*) filamenty v šiestich základných farbách. Na výrobu sa používa vysoko kvalitný granulát americkej výroby, ktorý je navrhnutý špeciálne pre 3D filamenty, nezapácha, neobsahuje bubliny, vyznačuje sa vysokou presnosťou priemeru a je kompatibilný s väčšinou 3D tlačiarní.

Technické parametre 3D filamentov FENIX:

  • Dostupné farby: biela, čierna, meď, hliník, fluorescenčná oranžová a žltá
    (UPOZORNENIE: fluorescenčné farby nie sú UV stabilné)
  • Materiál: PLA
  • Priemer struny: 1,75 mm
  • Tolerancia priemeru: ±0,05 mm
  • Dĺžka návinu: 340 m
  • Hmotnosť: 1 kg
  • Navinuté na papierovej cievke ø 200 mm, šírka 65 mm, vnútorný otvor ø 56 mm

Parametre tlače:

  • Teplota trysky: 210-225 °C
  • Teplota podložky: 60 °C

Výhľadovo sa uvažuje o rozšírení ponúkaných farieb a výrobe filamentov aj z ďalších materiálov. FENIX filamenty s dopravou zadarmo po celej SR nakúpite v internetovom obchode FENIX:

shop.fenix.sk

(Všeobecné obchodné podmienky - tu.)

 

*) PLA  (kyselina polymliečna) je biologicky plne odbúrateľný materiál (bioplast), ktorý patrí medzi najpoužívanejšie materiály pre 3D tlač metódou extrúzie termoplastu. Z pohľadu odolnosti, pružnosti a tvrdosti má rovnaké vlastnosti, ako iné plasty – je možné ho ďalej opracovávať ručným brúsením, vŕtať a lakovať. Nevýhodou je schopnosť pohlcovať vzdušnú vlhkosť (prejavuje sa vznikom bubliniek na povrchu), preto je nutné zaistiť skladovanie v suchom prostredí.


TOPlist