Domáce batérie, cesta k sebestačnosti

Dopyt po domácich systémoch ukladania energie u nás v posledných rokoch rastie. Domáce batérie, ktoré ukladajú energiu vyrobenú solárnymi panelmi, dokážu pokryť aj bežnú spotrebu energie v dome a zaistiť jeho sebestačnosť vo chvíľach, kedy počasie nepraje výrobe energie z obnoviteľných zdrojov.
Domácí baterie, cesta k soběstačnosti
Schéma ukazuje zapojení úložné baterie v systému domácí distribuce elektrické energie získané z fotovoltaických panelů.
AES 10 je akumulační energetická stanice o výkonu 10 kW s kapacitou úložiště 11,25 kWh. Jde o modulární systém, a kapacitu této verze tak bude jednoduše možné rozšířit až na 22 kWh.
Domovní akumulační stanice AES 10

České batériové úložisko

Od roku 2016 testuje spoločnosť Fenix využitie úložísk v domoch s takmer nulovou spotrebou (NZEB) na vlastnej koži vo svojom Office centre v Jeseníku. Od roku 2018 navyše prevádzkuje špičkovaciu stanicu SAS, ktorá je jedným z najväčších batériových úložísk v ČR. Výrobcom je dcérska spoločnosť AERS, ktorá tiež v minulom roku dokončila vývoj a certifikáciu domových modulárnych akumulačných staníc s názvom AES. "Budú sa vyrábať u nás v Jeseníku a ako prvý uvádzame na trh typ AES 10, čo je akumulačná energetická stanica s výkonom 10 kW s kapacitou úložiska 11,25 kWh. Je to modulárny systém, a kapacitu tejto verzie tak bude jednoducho možné rozšíriť až na 22 kWh. Stanicu dodávame zákazníkom v prevedení 'all in one', takže do nej stačí pripojiť len vodiče z FVE panelov a na druhej strane ju napojiť na vnútornú elektrickú sieť domu ", hovorí Cyril Svozil jr., riaditeľ spoločnosti AERS sro, a dodáva: "Absencia cenovo dostupného skladovania elektriny dlhú dobu obmedzovala možnosti energetických úspor a znižovanie spotreby. S vývojom nových akumulačných systémov, postupným poklesom ich ceny a s prispením štátnej pomoci sa situácia začína meniť - zdrojom obnoviteľnej energie (najmä fotovoltaické) spolu s akumulačným systémom začínajú byť pre vlastníkov nehnuteľností cenovo dostupnou alternatívou. V spojení s výhodami elektrických vykurovacích systémov tak dostáva majiteľ veľmi efektívny nástroj, ktorý mu zabezpečí vysoký tepelný komfort pri zachovaní nízkych prevádzkových nákladov ".

Sebestačnosť a výdavky pod kontrolou

Hlavnou výhodou akumulácie energie v domácnosti je posilnenie energetickej sebestačnosti. Majitelia domov totiž môžu hospodáriť s vyrobenou alebo kúpenou energiou podľa vlastnej potreby - môžu teda elektrickú energiu spotrebovávať aj v inej dobe, ako keď bola uložená. Vďaka tomu sa zvýši energetická bezpečnosť, pretože batériový systém, môže fungovať aj ako záložný zdroj v prípade výpadku elektriny zo sieti a zároveň majú väčšiu kontrolu nad svojimi výdavkami, kedy dochádza v konečnom dôsledku aj k ich zníženiu. Najčastejšie využitie domácich batériových úložísk je v kombinácii so solárnymi panelmi - najviac vyrobenej energie z fotovoltaického zdroja je počas dňa, zatiaľ čo spotreba býva najvyššia v ranných a večerných hodinách. Nadbytočnú energiu je tak možné cez deň ukladať do akumulačného zariadenia a spotrebovávať neskôr v čase potreby. Ďalším spôsobom využitia batériového systému je uloženie energie kúpenej zo siete mimo odberovú špičku, kedy je tarifa nízka a je spotrebovaná v čase vyšších cien. Užívateľ usporí nielen svoje náklady, ale zároveň prispieva k tzv. Peak-Shaving, teda k vyrovnaniu energetických špičiek v sieti.

Domové systémy ukladania energie v posledných dvoch rokoch zaznamenávajú zvyšujúci predaj. Na slovenskom a českom trhu je niekoľko výrobkov od českých i zahraničných výrobcov a na vývoji ďalších výrobkov spolupracujú firmy s univerzitami.

Akú batériu vybrať?

Energetické požiadavky každej domácnosti sa líšia a preto nie je problém si systém prispôsobiť. Kapacita systémov sa obvykle pohybuje v rozmedzí 4,8 až 16 kWh a je možné ju rozširovať. Životnosť zariadenia je obvykle garantovaná na 10 až 20 rokov - teda približne na 5 až 10 tisíc cyklov nabitia a vybitia. Bežnou súčasťou akumulačných zariadení býva aj inteligentný systém riadenia, vďaka ktorému získate prehľad o výrobe i spotrebe energie, často cez mobil alebo web. Užívateľ tak má prehľad o spotrebe elektrickej energie v domácnosti, či už sa jedná o ohrev vody, klimatizáciu, jednotlivé spotrebiče alebo elektromobil.

Aká je cena batérií?

Ceny batérií klesajú a však celkové inteligentné riešenia typu AES stojí niekoľko sto tisíc korún. So znížením nákladov na obstaranie batérie vám však môže pomôcť štátna dotácia, aj keď tu nie je možné čerpať na samostatné akumulačné zariadenia - len v kombinácii s fotovoltaickým systémom. Aktuálna výzva v rámci programu Zelená úsporám umožňuje do konca roka 2021 podať žiadosť o poskytnutie podpory, a to až do výšky 150 tisíc korún.

Know-how pochádza z dcérskej spoločnosti skupiny Fenix , AERS z Plzne a samotné úložiská sú zostavované v továrni Fenix v Jeseníku.

text: Jan Goldberger, časopis: Bydlení


TOPlist