Nový energetický koncept - testovacia budova Fenix v Jeseníku

On-line sledovanie stavby budovy, ktorá bude slúžiť nie len ako nové adimistratívne centrum spoločnosti FENIX GROUP a.s., ale v prvej fáze ako testovací objekt na overenie spolupráce strešných FVE s domovými batériami a distribučnými "smart gird". Stane sa novým konceptom pre novú dobu?

Ing. Cyril Svozil, predseda predstavenstva spoločnosti FENIX GROUP a.s., pozval záujemcov o projekt k spoločnému stolu. Na jednanie bol predstavený koncept budovy aj možnosti testovacej prevádzky. Do pracovnej skupiny, ktorá bude mať za úlohu vyhodnocovať získané údaje, vyslali svojich expertov aj MPO, MŽP a ERÚ. O informácie z projektu prejavil záujem aj predseda predstavenstva ČEPS. Vážime si toho, že TZB – info bolo privolané do tejto pracovnej skupiny a máme možnosť byť pri jednaní o novom trende.

Cieľ projektu

Účelom projektu je overiť spolupráci strešných FVE s domácimi batériami a distribučných "smart grid" tak, aby bola preukázateľná výhodnosť tohto riešenia pre prevádzkovateľov energetickej sústavy aj pre užívateľov. Víziou je vytvorenie výhodných podmienok pre vznik novej tarify /objekty s domácimi batériami/, ktoré v dobách nadbytku energie budú batérie dobíjané za zvýhodnených podmienok zo siete a v dobe špičiek potom naopak, zaistia úplnú alebo čiastočnú autonómnu prevádzku objektu. Stavba novej administratívnej budovy by mala byť dokončená do mája 2016. Na prvej schôdze pracovnej skupiny Ing. Cyril Svozil vyzval zúčastnených k návrhu modelových prevádzkových stavov. 

Do procesu budú vstupovať aj ďalšie informácie, ktoré  sa problematiky týkajú. Napríklad:

  • Od 1.1.2013 platí Vyhláška č. 364/2012 Zb., ktorou sa mení vyhláška č.555/2005 Z.z. o Energetickej náročnosti budov, ktoré bohužiaľ nedošlo k očakávanej úprave koeficientu neobnoviteľného prijímania energie a zostal v platnosti konverzní faktor 3. S ohľadom na požiadavky parametrov pre nové budovy od 1.1.2016 a takmer nulové budovy /štátne budovy a následne aj ostatná výstavba/ bude problém iba obyčajné vykurovanie elektrickou energiou, ktoré nebude kompenzované OZE v kombinácii s nadštandardnou kvalitou obálky, pustiť cez stavebné riadenie.
  • Vedenie ERÚ ČR na svojom zasadaní dňa 12. novembra 2015 neschválilo podobu nových tarif – konečnú podobu tarif v elektro energetike stanovia až po vyhodnotený verejného konzultačného procesu ("referendum" spotrebiteľov). ERÚ na  svojich internetových stránkach najpozdejšie v januári 2016 predstaví nový tarifný systém v elektroenergetike, zverejňovaniu pravidiel pre konzultačný proces a špeciálnu rubriku s popisom hlavných zmien v tarifnom systéme vrátane porovnávacej kalkulácie.

Prvá schôdzka pracovnej skupiny k projektu

Z úvodného slova Ing. Svozila:

  • Pre elektrické vykurovanie je dôležitá jednoduchá údržba, životnosť 40 rokov bez zásahu, len s elektrorevíziou 1x/10 rokov – a rovnaký komfort očakávame aj pri ostatných prvkoch v sústave tohto projektu.
  • Je zaujímavé sledovať k akým účelom sa elektrika v budovách využíva. ERÚ skôr vydávalo prehľad využívaní sadzieb, čo bolo pre rozvoj trhu zaujímavé. Z posledných príslušných dát je vidieť, že rastie počet elektro odberateľov, ktorý elektrikou vykurujú, ale len cca 4000 odberateľov využívate taríf pre tepelné čerpadlá.
  • Tento náš projekt chápeme ako NOVÝ KONCEPT PRE NOVÚ DOBU, kedy týmto projektom sa vymaže nevýhoda špičiek odberateľov elektriny, ktoré sú teraz vykrývané zo "špinavých zdrojov". Celá budova sa stáva aktívnym prvkom energetickej sústavy. V podstate sa pripravujeme na rok 2020.
  • Prvky systému: V poslednom roku sme jednali s celou radou výrobcov batérií a nachádzame radu ekvivalentov s oborom fotovoltaiky. Cena klesá medziročne o desiatky percent a rastie počet subjektov, ktoré na trh vstupujú. Musíme hľadať batérie s dostatočnou životnosťou, aby sme získali akceptovateľnú návratnosť. 
  • Dôležitá je pre nás aj dodávka FV, prioritou pre nás je kvalita FV panelov, nakoľko vieme, že problematika je dôležitá pre nás tak isto aj dodávka FV panelov v ČR je aktuálna. Využijeme striedače Fronius SYMO HYBRID, ktoré sú špeciálne určené pre domácnosti a rodinné domy. Prioritou nie je ostrovný menič, ale hybridný menič.
  • Ide nám taktiež o to, vytvorenie precendensu a otvoriť cestu tomuto riešeniu aj do existujúcich budov.
  • Nevyhnutnosťou sú tak isto výhodné tarifné podmienky. Pokiaľ nebudú cenové podmienky ešte dostatočne výhodné, potom by bola cesta aj prostredníctvom podpory "Zelená úsporám". Musia byť dosiahnuté úspory peňazí, ktoré musia pocítiť aj užívatelia, len tak budú mať o koncept záujem.
  • Projekt je cestou k lepšiemu využitiu a bezpečnosti celej distribučnej sústavy.

Informácie doplnil aj Ing. Jan Včelák, Ph.D. z Univerzitného centra energeticky efektívnych budov (UCEEB):

  • Riadenie sústavy je potrebné vyladiť nie len vzhľadom k výrobe elektriny a k distribučnej sieti, ale aj elektrickému vykurovaniu. Bude potrebné proporcionálne riadenie a prispôsobenie sa tokom energií.
  • UCEEB má nástroj pre predikciu výroby z FV systémov, kedy v intervale 48 hodín vieme predikovať výrobu z FV, a to vrátane koeficientu bezpečnosti. Bude teda k dispozícii predpoveď, koľko sa vyrobí elektriny za nasledujúcich 24 hodín a plánovaný nedostatok bude vykrývaný nabíjaním batérie zo siete.
  • Sme dohodnotí na monitoringu a ukladaní dát po dobu 2 rokov. Jedná sa o jednotlivé spotrebiče, celkový tok energie aj kvalitu vnútorného prostredia (teplota, CO2 ...), pretože sa nemožno pozerať len na elektromer. Budova sa stavia pre ľudí a nie ako nástroj úspor energie, musí dosiahnuť komfortné prostredie pre užívateľov.

"Budeme radi, pokiaľ sa pracovná skupina zhodne na špecifikácii prevádzkového režimu. Objekt je súčasťou výrobného areálu a v rámci celého komplexu bude tak isto budova pozdejšie v reálnej prevádzke fungovať. Ponúka sa nám vyskúšať režim nabíjania 6 hodín a 4-8 hodín v úplnom autonómnom režime, ev. aj na dlhšiu dobu. Dôležitou súčasťou riešenia je samozrejme optimalizácia spotreby a súbeh spotrebičov", povedal ďalej Ing. Svozil a v tejto súvislosti zdôraznil význam spolupráce s ČVUT (UCEEB) ako nezávislou rešpektovanou autoritou na monitoringu a vyhodnotenie dát.

Zdroj:
TZB-info / Elektrotechnika / Akumulácie elektriny
Dátum: 4.12.2015  |  Autor: Ing. Dagmar Kopačková, Ph.D., redakcia
http://elektro.tzb-info.cz/akumulace-elektriny/13528-novy-energeticky-koncept-testovaci-budova-fenix-v-jeseniku

Časozberné video zo stavby v Jeseníku

 


Mohlo by vás zaujímať …

TOPlist